Logo

Avebe & duurzaamheid: de volgende stap naar meer waarde

Bouwend aan onze toekomst van morgen, richten we ons vandaag op duurzaamheid.

Gedeelde waarden

Avebe omarmt de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties voor waardecreatie op de lange termijn. Deze 17 doelen vormen in 2030 de duurzame ontwikkelingsagenda van Avebe. Benieuwd hoe wij concreet bijdragen aan de doelen?

Lees meer
'Elke dag een beetje beter met een kleinere footprint: dat is onze innovatieve ambitie'
Peter-Erik YwemaDirecteur Duurzaamheid

Duurzame landbouw

Het consequent telen van de beste kwaliteit zetmeelaardappelen met minder gewasbeschermingsmiddelen, een lagere uitstoot van broeikasgassen en met een hogere opbrengst. Samen met onze leden in Nederland en Duitsland gaan we die uitdaging aan en streven we naar duurzame landbouw.

Ontdek meer

Verkleinen van onze ecologische voetafdruk

Avebe haalt het maximale uit de aardappel. Dit proces vraagt energie en water en er ontstaan afvalstromen. We zijn er al in geslaagd om onze ecologische voetafdruk te verkleinen met nieuwe technologie, hernieuwbare energie en procesinnovatie.
En dat blijven we doen. Samen met onze telers hebben we verbeteringen afgesproken voor 2023, ten opzichte van 2017/2018:

  • 10% minder waterverbruik per ton verwerkte aardappelen
  • 25% minder afvalstromen
  • 10% meer aardappelzetmeel en -eiwit van één hectare
  • 10% minder CO2-uitstoot per ton aardappelzetmeel

Dankzij de voortdurende ontwikkelingen van ons ambitieuze verbeteringsprogramma creëren we een succesverhaal dat het delen waard is.

Aardappel trendsetters

Je zou ons de trendsetters van de aardappel kunnen noemen: we waren al plantaardig voordat het ‘in’ was. We innoveren al meer dan honderd jaar en halen zoveel mogelijk waarde uit de aardappel: van zetmeel tot eiwit. Oplossingen op basis van aardappelzetmeel bieden duurzame alternatieven voor producten op basis van fossiele brandstoffen. Plantaardige eiwitten hebben een kleinere koolstof-, water- en landgebruiksvoetafdruk dan dierlijke eiwitten. Ook in de komende honderd jaar willen we voorop blijven lopen.

Duurzame samenleving

Avebe bestaat al meer dan 100 jaar en is vanaf dag één een coöperatie. Dankzij deze historie zijn we diepgeworteld in de lokale omgeving. Samen met onze leden, medewerkers en partners werken we aan een innovatieve en duurzame coöperatie. We zijn voortdurend in gesprek met lokale, nationale en Europese overheden. Met ngo’s toetsen we onze strategie en prestaties. We anticiperen proactief op nieuwe trends in de markt en passen onze strategie daarop aan. De doelstellingen en voortgang delen we in ons geïntegreerd jaarverslag 2021/2022.

Ontdek meer
'Duurzaamheid zit in ons DNA. In de aanloop naar 2030 verminderen we onze C02-uitstoot met minstens 50%, in overeenstemming met de doelstellingen van de EU en onze eigen idealen. Onze investeringen, innovaties en manier van ondernemen richten we hierop in'
Rob van LaerhovenCFO