Logo

Ons verhaal

Plantaardig is de basis

In 1919 realiseerde een groep Nederlandse boeren zich dat er meer was dan alleen het verbouwen van aardappelen. In plaats van hun gewassen te verkopen, begonnen ze een coöperatie om zelf het zetmeel uit de aardappel te verkopen. Die coöperatie was Avebe. En dat zetmeel was de eerste van een reeks producten die ze van aardappelen maakten. Tegenwoordig zijn we met meer dan 2000 leden sterk en hebben we een bevlogen team van ruim 1300 medewerkers. Zij werken voor klanten over de hele wereld om een gezonde en duurzame toekomst dichterbij te brengen. Veel van de dingen waar we aan werken, leken onmogelijk voor onze oprichters. Toch blijft het gedachtegoed van onze ontwikkelingen hetzelfde: we zijn nog steeds een coöperatie, we gebruiken nog steeds alleen de aardappel en we doen het nog steeds samen. In 2019 ontvingen we het Predicaat Koninklijk. De kroon op ons werk en een erkenning van onze overtuiging dat onze leden, medewerkers, klanten en de samenleving allemaal mogen profiteren van onze ambities.

Wij versnellen de transitie naar meer plantaardig. Door onderscheidende waarde te creëren voor onze leden, medewerkers, klanten en samenleving. De zetmeelaardappel is onze basis. Van zand tot klant bieden we met onze innovatieve oplossingen een duurzame, transparante keten.

Meer informatie over onze strategische periode 2023-2028

Samen staan we sterk

De uitdagingen waarmee we iedere dag worden geconfronteerd, zijn te groot om in je eentje op te lossen. Klimaat. Voeding. Gezondheid. Een duurzaam voedselsysteem bouw je simpelweg niet alleen. Maar samen staan we sterk! Onze nuchtere, Nederlandse mentaliteit stelt ons in staat om transparant te zijn, begrip te hebben voor elkaars visie en op een open manier met elkaar te communiceren. Wij gaan niet voor het succes op korte termijn, maar zetten in op commitment voor de lange termijn. Dat maakt Royal Avebe een betrouwbare partner voor het volop benutten van het potentieel van de aardappel.

Aardappelen bieden perspectief

De aardappel is het meest veelzijdige gewas ter wereld. Technisch gezien kunnen ze zelfs op Mars groeien. Dagelijks vormt het de basis voor voeding van een miljard mensen. En omdat ze goed zijn opgewassen tegen klimaatverandering en minder impact maken op het milieu, bieden ze perspectief voor nóg meer duurzame voedingsmiddelen. Door te leren hoe we het zetmeel en eiwit uit de aardappel maximaal kunnen benutten, realiseren onze onderzoekers nu exponentieel grotere kansen. Plantaardige burgers die beter smaken zonder vlees. Melk waar geen koe aan te pas komt. Een einde aan allergieën, e-nummers en onnatuurlijke toevoegingen. Ons werk zal niet alleen je visie op de aardappel veranderen, het laat je ook anders naar de wereld kijken. Samen vinden we gezonde en duurzame ideeën, voedingsmiddelen en producten die de wereld zo hard nodig heeft.

Meer waarde met minder impact

In een wereld waar we steeds meer waarde hechten aan de oorsprong van ons voedsel en wat de impact ervan zal zijn – op zowel ons lichaam als onze planeet – kunnen we meer waarde toevoegen dan ooit tevoren. Avebe neemt de verantwoordelijkheid voor het hele proces: van veld tot laboratorium tot fabriek. Wij hebben de kracht om écht een verschil te maken voor de toekomst met duurzamere teelt en minder impact op het milieu.

Bij ons veredelingsbedrijf ontwikkelen we nieuwe aardappelrassen die beter bestand zijn tegen ziekten en hitte, minder water nodig hebben en betere opbrengsten leveren. En met al onze faciliteiten upgraden we ons proces om onze ecologische voetafdruk, waterverbruik en afval te minimaliseren.

De uitdagingen van de komende jaren zullen niet eenvoudig zijn. Maar eigenlijk hebben we het als telers, wetenschappers en ondernemers nooit gemakkelijk gehad. En we weten nog steeds wat onze oprichters wisten: als we samenwerken, zijn we altijd meer dan de som der delen. We vergroten niet alleen het potentieel van de aardappel, we creëren een positieve impact op het leven van meer dan 500 miljoen mensen.