Logo

Duurzame teelt

De toekomst van landbouw

De verandering in de akkerbouw is exponentieel. De ontwikkelingen op het gebied van technologie, klimaat, biodiversiteit, maar ook lokaal en mondiaal beleid zijn groot. De komende 10 jaar gaat alles veranderen. Om met deze veranderingen mee te gaan focussen we ons op duurzaamheid. De akkerbouw moet elke dag een beetje duurzamer worden. Zoals we de afgelopen 100 jaar hebben gedaan, blijft Avebe anticiperen op en zich aanpassen aan de laatste omstandigheden. Daarmee versterken we onze invloed en relevantie ook in de volgende eeuw.

Verantwoord groeien

We zetten iedere dag stappen om meer waarde te creëren. Eén van onze strategische pijlers is marktgerichte duurzame landbouw. Zo willen we bijvoorbeeld op een duurzame manier het saldo van de zetmeelaardappelteelt verhogen met 500 euro per hectare.

3x10 concept

Om verantwoord te telen zijn we gestart met ons ‘3x10’ concept dat is gericht op productiviteitsverbetering, CO2-reductie in de teelt en vermindering van de milieudruk. Avebe en haar telers focussen op:

10% meer opbrengst
10% lagere voetafdruk
10% minder milieu-impact
Verantwoorde groei

Proef- en demovelden

Wij houden van bewijs en op onze proef- en demovelden vinden we het. Vorig jaar toonden we aan dat het kiezen van het juiste aardappelras, in combinatie met best practices, zorgt voor een verlaging van de CO2-voetafdruk met 20%, een vermindering van de milieu-impact met 30%, een opbrengstverhoging van 280 euro per hectare en een vermindering van de werkdruk van de teler.