Logo

Royal Avebe breidt samenwerking uit voor bio-aardgasproductie in Duitsland

CorporateDuurzaamheidNieuwsdonderdag, 29 feb 2024

Industrieel partnerschap voor fossielvrij bio-aardgas

Royal Avebe blijft in 2024 twee miljoen kilowattuur fossielvrij biomethaan afnemen van haar Duitse fabriek in Lüchow. Als tegenprestatie levert de coöperatie aardappelpulp aan een biogasinstallatie in Lüchow voor de productie van biomethaan. Avebe tekende de overeenkomst met de lokale bioaardgasproducent Biogeen. Vorig jaar vond de eerste samenwerking plaats tussen de twee industriële bedrijven.

De samenwerking stelt Avebe in staat om via certificaten fossielvrij bioaardgas in te kopen in ruil voor de pulp die wordt verkregen uit zetmeelaardappelen die door Avebe-leden worden geteeld. “Door energie in te kopen uit fossielvrij bio-aardgasverminderen we onze CO2-voetafdruk aanzienlijk. Dit maakt deel uit van de duurzaamheidsstrategie van Avebe”, zegt Peter Minow, Managing Director van Avebe Duitsland. Het bedrijf ziet het als onderdeel van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid om de gelijkwaardige hoeveelheid biomassa te leveren die nodig is voor de productie van fossielvrij biomethaangas.

Landbouwers moeten een SURE-certificaat hebben
Avebe mag de pulp van de door SURE-boerderijen geleverde aardappelen alleen doorgeven aan onze samenwerkingspartner voor de productie van biomethaangas”, zegt Torsten Belling, die verantwoordelijk is voor kwaliteit, milieu, veiligheid en gezondheid (QESH) bij Avebe in Duitsland. “We zijn erg blij dat we nu worden bevoorraad door 35 leveranciers rond Lüchow die de vereiste certificering hebben.” De SURE-certificering vereist onder andere dat boeren voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria voor het land dat wordt gebruikt voor de productie van biomassa voor biomethaangas, zoals aardappelen of granen. Het land mag bijvoorbeeld niet zijn ontstaan door ontbossing of het droogleggen van veengebieden.

Aardappelpulp is een bijproduct van de productie van zetmeelmeel uit aardappelen. Het is zeer energierijk, maar arm aan eiwitten, vitaminen en mineralen en wordt voornamelijk gebruikt als veevoer voor melkkoeien en vleesvee.