Logo

Hoe belangrijk is duurzaamheid binnen de industriële markt?

Hubert Jannin is 32 jaar werkzaam bij Avebe. In zijn huidige functie als Technisch Commercieel Manager voor industriële toepassingen, bedient hij de Zuid-Europese markt. Frankrijk is zijn thuisbasis. Hoe belangrijk is duurzaamheid voor de Zuid-Europese klanten van Royal Avebe en en hoe voldoet Avebe aan de behoeften van de markt?

Hebben klanten andere duurzaamheidseisen dan vijf jaar geleden?

“Duurzaamheid is een belangrijke pijler van de Avebe-strategie en is dat ook voor Saint-Gobain, een van onze belangrijkste klanten in de industriële sector en wereldleider in bouwmaterialen zoals mortels en coatings. Duurzaamheid is al meerdere jaren een belangrijke pijler in hun industriële en commerciële strategie. Saint-Gobain investeert fors in duurzame ontwikkeling en dit bepaalt ook de strategische keuzes van het bedrijf. Vandaag zien we andere bedrijven hen in deze richting volgen en Avebe maakt de juiste keuzes om aan de vraag te voldoen. In de materialiteitsanalyse van Avebe beschrijven we de relevante economische, maatschappelijke en ecologische aspecten die invloed hebben op het resultaat van onze organisatie. Deze analyse spreekt Saint­Gobain aan, in het bijzonder ons innovatievermogen, onze klantgerichtheid en ons beleid om de impact van onze activiteiten te verminderen. Dit alles sluit dus perfect aan bij de materialiteitsanalyse van Saint­Gobain, waarin het behoud van biodiversiteit een speerpunt is. Dit betekent onder meer het besparen en verminderen van het energieverbruik en, meer in het algemeen, hulpbronnen.”

Is het moeilijk om aan de eisen van deze klanten te voldoen?

“Integendeel. De natuurlijke grondstof waarmee wij werken, de zetmeelaardappel, sluit perfect aan bij een duurzame strategie omdat de grondstof op zichzelf al duurzaam is. Aardappelen absorberen CO2 uit de atmosfeer tijdens de groei. Duurzaamheid is een van de belangrijkste uitgangspunten van de bedrijfsstrategie van Avebe en dit is positief voor klanten die zich willen onderscheiden. We zijn een belangrijke speler op het gebied van duurzaamheid, mede doordat we ons richten op de beschikbaarheid van hernieuwbare grondstoffen en recyclingmogelijkheden.”

Hubert Jannin, Technisch Commercieel Manager

Voor welke uitdagingen staat jouw team?

“De belangrijkste grondstoffen komen uit Nederland. Een uitdaging vormt de beschikbaarheid van grond stoffen op de lange termijn. De Nederlandse productie van zetmeelaardappelen heeft qua oppervlakte een grens. Een ander aandachtspunt is vervoer. De uitdaging is om dit te compenseren en een vervoermiddel te vinden dat CO2¬neutraal is, zoals we dat met de trein doen. De bouwmaterialenindustrie wordt gekenmerkt door een grote vraag naar geavanceerde producten. De vraag op lange termijn wordt bepaald door de zakelijke keuzes die onze klanten maken en de segmenten waarin ze het meest investeren.”

Waar liggen de prioriteiten van Avebe?

“Onze prioriteit richt zich op de korte termijn. Bij de toepassing van bouwmaterialen zijn onze producten bijzonder effectief: een zeer lage dosering levert geweldige prestaties en doorgaans kunnen we met een ton van onze producten meer dan duizend ton mortel (specie) produceren. Al zo’n vijf of zes jaar werken we nauw samen met Saint­Gobain om nieuwe toepassingen voor onze producten te vinden. Sinds dit voorjaar hebben we echter te maken gehad met bijzondere omstandigheden: voor bijna alle bouwmaterialen is sprake van een tekort, zoals hout en metaal. De vraag uit China speelt daarbij een belangrijke rol. Door de coronacrisis is er wereldwijd een tekort aan voorraden ontstaan voor bijna alle bouwmaterialen. Bovendien heeft de crisis een enorme vraag gecreëerd bij bouwmarkten. Op dit moment heeft het op peil houden van onze verkopen, in een markt die zich kenmerkt door schaarste, dan ook prioriteit.

We staan dicht bij onze klanten en luisteren goed naar hen. We zijn actief over de hele wereld met groeimogelijkheden die nog steeds erg belangrijk zijn in regio’s als Zuidoost­Azië, Afrika en Latijns­Amerika. Onze technische oriëntatie is essentieel om onze producten te kunnen presenteren en specifieke vragen en ontwikkelingen in deze landen te kunnen beantwoorden. Door met onze klanten samen te werken, brengen we de commerciële ontwikkeling naar een hoger niveau.”

Wat is nog meer kenmerkend voor de industriële markt?

“Als vertegenwoordiger van Avebe vind ik het geruststellend om te zien dat bedrijven investeren in duurzaamheid, dat ze begrijpen dat duurzame productie essentieel is. Degenen die niet begrijpen hoe belangrijk dit is, begrijpen de wereld waarin we leven niet. We hebben geen keuze als we hechten aan het welzijn van toekomstige generaties. Duurzaamheid is de toekomst en ik ben er echt trots op dat ik voor Avebe kan werken, juist omdat het een bedrijf is dat investeert in duurzame bedrijfsprocessen. Avebe heeft ook een goede reputatie als het gaat om kwaliteit, betrouwbaarheid en stabiliteit. Onze klanten hebben vertrouwen in ons en dit wordt versterkt door het feit dat we een coöperatie zijn. De coöperatie kenmerkt zich door zeggenschap, verdeling onder leden en hergebruik van middelen voor haar doeleinden.In tegenstelling tot beursgenoteerde ondernemingen waar het korte termijn financiële belang vaak voorop staat.”

This interview was published in the Avebe Magazine, juli 2021