Logo

5 juni Wereldmilieudag: 10% minder CO2 en minder waterverbruik dankzij Ducam

InnovatieNieuwsvrijdag, 05 jun 2020

Avebe is al meer dan 100 jaar een innovatief bedrijf. We zijn elke dag op zoek naar innovatieve toepassingen op basis van aardappelzetmeel en -eiwit voor klanten uit heel diverse sectoren, maar we zijn ook innovatief als het gaat over de manier waarop we onze producten produceren.

Op deze Wereldmilieudag willen we ons unieke proces Ducam (Duurzaam Concentreren van Aardappelsap met Membranen) in het zonnetje zetten. Ducam is sinds dit jaar in Ter Apelkanaal operationeel en heeft al veel energie en water bespaard.

Hoe we dat doen? In onze aardappelzetmeelfabrieken halen we zetmeel uit aardappelen. Het aardappelsap dat overblijft bevat aardappeleiwit. Helaas is dat aardappeleiwit nogal verdund waardoor we vooral veel water overhouden en weinig eiwit. Om dat eiwit te winnen, moest het water worden gekookt om het vervolgens droog te dampen. Ducam laat het water eerst door een ultrafiltratie leiden. Hierdoor blijft er veel minder water bij het aardappeleiwit achter. Er hoeft nu dus veel minder water verwarmd en verdampt te worden. Het water dat door de ultrafiltratie is gegaan, gaat vervolgens door een nog fijner filter. Bij dit proces, omgekeerde osmose genoemd, worden zelfs opgeloste zouten tegengehouden. Hierdoor blijft er schoon water over dat we kunnen hergebruiken.

Het opstarten van nieuwe technologie op grote schaal is altijd spannend. Ducam loopt voorspoedig en heeft Avebe tijdens de afgelopen campagne al 750.000 kuub gas bespaard. Als we komend jaar een volledige campagne gaan draaien met Ducam, zal onze grootste fabriek zeker 10% minder CO2 uitstoten. Daarnaast hebben we veel minder water verbruikt. Dat is goed nieuws voor onze leden, want die hebben het hard nodig in deze droge jaren!

Dit project is uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

Schema duurzaamheid Avebe