Veerkracht en innovatie in de agrarische sector

21 jun 2021
De Wageningen University & Research heeft onderzoek gedaan naar de veerkracht van de agrarische sector. Hoe bewegen boeren en hun omgeving mee? Denk aan  de wisselende weersomstandigheden, klimaatverandering en het overheidsbeleid.

Onderzoek

Dankzij 21 verschillende onderzoekstechnieken heeft wetenschapper Miranda Meuwissen (WUR) de veerkracht van de landbouw in Europa onderzocht. Een weerspiegeling hiervan in Noord Nederland zijn de Veenkoloniën. Een gebied waar ontzettend veel passie en innovatiekracht zit. Niet alleen bij de boeren, maar ook bij de aardappelzetmeelproducent Avebe. Directeur duurzaamheid Peter-Erik Ywema vertelt over duurzaam en veerkrachtig ondernemen in de agrarische sector.

Veerkracht

Uit het onderzoek komen twee conclusies naar voren. Er zijn enorm veel frisse ideeën om in te spelen op alle ontwikkelingen. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Bijvoorbeeld het werken aan betere rassen, het verkleinen van onze carbon footprint en minder gebruikmaken van gewasbeschermingsmiddelen. Boeren kunnen goed omgaan met risico’s en wisselende omstandigheden; dat blijkt ook uit het veerkrachtonderzoek. Zolang het maar geleidelijk gaat.

Tegelijkertijd zijn er ook zorgen. Aanpassen is niet altijd gemakkelijk. Dit vraagt tijd en het beleid van de overheid spreekt elkaar soms tegen.

Ondanks de zorgen is er vooral frisse moed en hebben de meeste boeren zin in de toekomst. De agrarische sector gaat door met het uitvoeren van de goede ideeën om in te spelen op alle veranderingen. Dit leidt tot meer diversiteit waardoor risico’s gespreid kunnen worden en andere partijen zoals banken en overheid gemakkelijker kunnen meebewegen.

Wil je meer weten over de uitkomsten van het onderzoek? Bekijk dan de video hier.

Innovation by nature
Sitemap
Avebe is in ontwikkeling

Al bijna 100 jaar.
Niet altijd meer of groter,
maar wel steeds beter.

Bij deze ambitie past een nieuwe huisstijl.

Welkom op onze nieuwe website.

- Ga naar de website -