Nieuwe Research en Development apparatuur voor het Innovatiecentrum

04 feb 2021
Extruder
Avebe wil verantwoord en duurzaam groeien. Om alles uit de aardappel te kunnen halen wat erin zit, investeren we volop in innovatie en het creëren van marktwaarde. Met de komst van nieuwe apparatuur waaronder een pilot extruder en homogenisatoren, kan er meer onderzoek naar de toepassing van ingrediënten uit de aardappel worden gedaan.

Duurzaam en verantwoord groeien betekent voor Avebe groeien in waarde en niet zozeer in volume. Meer waarde is onlosmakelijk verbonden met innovatie. De afgelopen drie jaar hebben we geïnvesteerd in nieuwe apparatuur voor applicatieontwikkelingen en karakterisering van specifieke (nieuwe) producteigenschappen. Met de komst van een pilot extruder kan in het laboratorium onderzoek worden gedaan naar nieuwe productontwikkeling op basis van zetmeelaardappelproducten.

Extrusie is een technologie die de afgelopen jaren sterk in ontwikkeling is. Dankzij deze technologie kan Avebe nóg beter inspelen op de toenemende vraag naar plantaardige producten. Behalve het ontwikkelen van nieuwe producten, applicaties en processen is daarmee ook een grote stap gezet in de duurzaamheidsstrategie van Avebe: de extruder verlaagt de carbon footprint aanzienlijk.

Nieuwe homogenisatoren
De vraag naar plantaardige producten blijft stijgen. Deze transitie heeft een grote impact op de toepassing van de ingrediënten uit de aardappel in de eindproducten van onze klanten. Avebe zoekt gericht naar nieuwe applicatieontwikkelingen. De juiste apparatuur helpt deze transitie zo efficiënt mogelijk te maken.

De nieuwe homogenisator heeft een groter homogenisatiebereik en de mogelijkheid tot het aseptisch afvullen van concepttoepassingen zoals plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Hiermee wordt de structuur en kwaliteit van de producten gewaarborgd. Daarnaast is er geïnvesteerd in een tweede homogenisator voor de ontwikkeling van ingrediënten die op aardappels zijn gebaseerd en de toepassing ervan in geëmulgeerde systemen zoals sauzen en mayonaises.

Dankzij deze nieuwe Research en Development apparatuur kan Avebe meer onderzoek doen naar de toepassing van zetmeelaardappel om er nóg meer hoogwaardige componenten uit te halen.

Plant-based

“Met deze investeringen zetten wij vol in op de plant-based markt. We ontwikkelen hoogwaardige ingrediënten en toepassingen die de transitie van dierlijk naar plantaardig mogelijk maken. Duurzaamheid staat centraal in onze strategie en dit is weer een mooie stap in de goede richting. Een ontwikkeling waar we trots op zijn” zegt managing director Innovations Gerard ten Bolscher.

Deze investeringen hebben plaatsgevonden met steun uit het ELFPO “Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”. Lees hier meer over het landbouwfonds.

 

Innovation by nature
Sitemap
Avebe is in ontwikkeling

Al bijna 100 jaar.
Niet altijd meer of groter,
maar wel steeds beter.

Bij deze ambitie past een nieuwe huisstijl.

Welkom op onze nieuwe website.

- Ga naar de website -