Logo

Avebe sluit aardappel- campagne af

Nieuwsvrijdag, 08 mei 2020

Deze week verwerkte Avebe de laatste aardappelen van deze campagne op de productielocatie in Gasselternijveen. Begin mei waren alle aardappelen van leden afgeleverd. De aardappelverwerking op andere productielocaties in Nederland en Duitsland was al eerder beëindigd.

Na een groeiseizoen waarin hoge temperaturen en droogte opnieuw een rol speelden, werden vanaf half augustus de eerste veldaardappelen aangeleverd. Vanaf medio januari volgden de aardappelen uit bewaarplaatsen bij de leden. Hoewel de temperatuur de afgelopen maanden steeg, bleef de kwaliteit van de aardappelen ook in de laatste fase van de campagne in het algemeen goed. Zowel de aanvoer van aardappelen als het verwerken hiervan in de fabrieken verliep zonder problemen. Avebe kan dan ook terugkijken op een goed verlopen campagne.

Het zetmeelgehalte schommelde deze campagne rond de 19 procent. Dit is iets lager dan het meerjarig gemiddelde. Het tarrapercentage – de grond die met de aardappelen meekomt van het land naar de fabriek – was lager dan gemiddeld. Vanwege gunstige rooiomstandigheden kwam er minder grond mee naar de fabrieken.

Door de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten voor voeding begint en eindigt elke verwerkingscampagne in Gasselternijveen. Op deze locatie haalt Avebe het eiwit uit de aardappelen voor voedingstoepassingen waaronder vleesvervangers en zuivelvrije producten. De komende maanden staan in het teken van fabrieksonderhoud en uitvoeren van geplande investeringen. De volgende campagne start naar verwachting half augustus in Gasselternijveen.