Logo

Aardappelcampagne 2023-2024 Royal Avebe afgelopen

CorporateNieuwsvrijdag, 15 mrt 2024

15 maart 2024 – Afgelopen dagen verwerkte Royal Avebe de laatste aardappelen van de campagne 2023-2024 op de productielocatie Ter Apelkanaal. In Gasselternijveen en de Duitse productielocaties Dallmin en Lüchow werden in februari de laatste aardappelen verwerkt. De campagne verliep volgens planning.

Seizoen met veel uitdagingen
Door het natte voorjaar startten telers later dan normaal met het poten van de aardappelen. Hierop volgde een seizoen waarbij alle weertypen voorbij kwamen: droogte, periode met veel neerslag en vorst. Het leidde tot extra veel uitdagingen met rooien. Ook was er helaas veel Phytopthora druk in de tweede helft van juli en augustus.

Gemiddelde zetmeelgehalte 19,5 procent
Door de regionale en lokale sterk wisselende groeiomstandigheden, is er een groot verschil in de opbrengst van de zetmeelaardappelen. Het zetmeelgehalte komt uit op een gemiddelde van 19,5 procent. Het gemiddelde tarrapercentage – de grond die met de aardappelen meekomt van het land naar de fabriek – is 6,2 procent. Dit hoge percentage heeft te maken met de natte weersomstandigheden tijdens de oogst.

Intercampagne: onderhoudswerkzaamheden aan de fabriek
De komende maanden is het intercampagne bij de productielocaties. Er worden dan onderhoudswerkzaamheden aan de fabriek uitgevoerd. Vanaf medio april start voor de zetmeelaardappeltelers het seizoen weer en worden de aardappelen gepoot. Deze aardappelen worden naar verwachting vanaf half augustus verwerkt, wat het begin is van de aardappelcampagne 2024-2025.