Logo

Een stabielere en hogere productie in Malmö

CorporateDuurzaamheidmaandag, 06 mrt 2023

Op onze productielocatie AB Stadex in Malmö, Zweden, is onlangs een verbeteringstraject afgerond op de HSD-afdeling (Hot Soluble Derivatives). We spraken met Roger Riesbeck, Improvement Technician bij AB Stadex, over samenwerking en de rol van de WCOM filosofie.

In het midden van Malmö wordt met ongeveer 70 medewerkers gewerkt aan de productie van zetmeelderivaten van aardappelen, maïs en cassavemeel. “We zagen een kans om op een stabielere manier meer volume te produceren van aardappelzetmeelderivaten binnen de HSD-afdeling. Dat was het doel. Vervolgens is er een multidisciplinair team samengesteld aan de hand van de WCOM-methodologie, Restore, Improve, Innovate”, aldus Roger. “Met deze methode krijg je een gedetailleerd
inzicht in een complex proces.”

“Nadat het team compleet was, zijn we gaan kijken naar de hele HSD-productielijn om te constateren waar de knelpunten zaten, aangezien de voorgaande KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) niet werden behaald. Na zorgvuldige metingen en dataverzameling van onder andere stoptijden en transporttijden, wisten we dat we vooral aandacht moesten schenken aan de droogtrommels. Binnen dat kader zijn we gaan kijken wat we moesten verbeteren om het doel te halen. Uiteindelijk, na alle metingen en tests, zagen we het resultaat van het werk wat we hebben gedaan. ”

Dankzij de WCOM-methode waren we 100% zeker van de oorzaak van het probleem. Het team brengt namelijk het hele proces in kaart door constant te meten, data te verzamelen en te testen. Nulmetingen zijn daarin belangrijk. Alleen zo zie je of je een gewenst resultaat boekt met veranderingen.

Roger: “Wat misschien nog wel belangrijker is, is dat iedereen zich betrokken voelt in het proces. Zo zijn we constant in overleg binnen het team en daarbuiten en weet iedereen waar ze aan toe zijn. Laten we niet vergeten dat naast alle machines, onze operators ook een cruciaal onderdeel spelen in de productie. Des te belangrijker om dus in gesprek te gaan en open te staan voor suggesties. Zo kom je soms tot cruciale inzichten. Blijf praten en blijf eerlijk en respectvol in de communicatie en discussies met
elkaar. Iedereen moet zich gehoord voelen. Alleen zo ontdek je iemands competenties en dat helpt om een project succesvol te laten zijn. Data en metingen zijn onmisbaar, maar de inzichten van collega’s ook.”