Logo

Gefermenteerde plantaardige yoghurts met Perfectasol D600

De plek van plantaardige zuivelproducten wordt steeds belangrijker binnen het dagelijkse dieet van consumenten. Consumenten zijn steeds vaker op zoek naar alternatieven voor traditionele zuivelproducten om verschillende redenen, zoals het volgen van een vegetarisch of veganistisch dieet, lactose-intolerantie, een koemelkallergie of een hybride voedingspatroon.

Het groeiende bewustzijn van consumenten zorgt ervoor dat er meer en kritische eisen worden gesteld aan de plantaardige zuivelproducten die worden aangeboden in supermarkten. Men wil graag bewustere keuzes maken zonder dat dit ten koste gaat van de texturele en sensorische eigenschappen van bijvoorbeeld plantaardige yoghurts. Ondanks het feit dat de eerste introductie van plantaardige zuivelproducten jaren geleden heeft plaatsgevonden, is het nog steeds een groeiende en ontwikkelende segment met veel uitdagingen op gebied van texturele- en sensorische eigenschappen.

Royal Avebe houdt zich bezig met het produceren en ontwikkelen van verschillende aardappelzetmelen en aardappeleiwitten welke uiterst geschikt zijn voor toepassing in plantaardige zuivelproducten. Een nieuwe toevoeging aan het product portfolio van Avebe is PerfectasolTM D600. Met de introductie van PerfectasolTM D600 komt Avebe met een oplossing dat breed toegepast kan worden in gefermenteerde plantaardige yoghurts. Met PerfectasolTM D600 worden de voortreffelijke functionele eigenschappen van het aardappelzetmeel en aardappeleiwit gecombineerd voor het verkrijgen van een plantaardige yoghurt dat qua eigenschappen in de buurt komt van traditionele yoghurt en beter aansluit en voldoet aan de wensen van consumenten.

Met behulp van PerfectasolTM D600 is het mogelijk om plantaardige yoghurts te produceren op basis van vloeibare massa’s die vanuit verschillende plantaardige bronnen worden verkregen, zoals haver, soja, amandel of kokosnoot. Met de PerfectasolTM D600 kunnen plantaardige yoghurts van verschillende consistenties en texturen worden geproduceerd. De PerfectasolTM D600 zorgt voor een stabiele emulsie, een romig mondgevoel, een lichtere kleur van het eindproduct en een neutrale smaak in het eindproduct. De yoghurt concepten zijn tevens geschikt voor fermentatie met veganistische yoghurt culturen, op deze manier is het mogelijk om consumenten te voorzien van plantaardige yoghurts die dezelfde levende bacteriën bevatten als traditionele yoghurts. De dosering van de PerfectasolTM D600 kan variëren tussen 0,1-6,0% afhankelijk van de gewenste eindtextuur en de samenstelling van de vloeibare massa dat wordt gebruikt als basis.

Naast de PerfectasolTM D600 en een vloeibare basis, bevatten de yoghurts plantaardige vet of olie en suiker. Daarnaast is het ook mogelijk om fruit toe te voegen voor het produceren van gefermenteerde plantaardige fruityoghurts.

Het productieproces bestaat uit het mengen van de droge ingrediënten, hydratatie van de droge ingrediënten in de vloeibare basis, het toevoegen van het vet of de olie tijdens het mengen op hoge snelheid, pasteurisatie, homogenisatie, fermentatie, afkoelen en verpakken. De producten worden gekoeld bewaard na productie.