Logo

Aardappeleiwit in likeuren en cocktails

Aardappeleiwit is toepasbaar in alcoholische dranken. Met name de emulgerende en schuimende eigenschappen van PerfectaSOL S300, de ‘protease inhibitors’ fractie van aardappeleiwit, kunnen worden benut voor likeuren en cocktails of mixdranken.

Een veganistisch alternatief voor een roomlikeur kan worden geproduceerd met tenminste aardappeleiwit, olie of vet en een alcoholische bron. De alcoholische bron kan zuivere ethanol zijn dat wordt verdund met water of een sterke drank zoals wodka of whisky. Andere gebruikelijke ingrediënten van likeuren kunnen ook worden toegevoegd zoals suiker, kleur- en smaakstoffen en maltodextrines.

Een productiestap waarbij een emulsie wordt verkregen met een hogedruk homogenisator is nodig om een plantaardig alternatief voor een likeur te produceren. Deze stap vindt plaats nadat alle ingrediënten zijn gemengd. Een pasteurisatiestap kan ook deel uitmaken van het productieproces.

De verkregen veganistische alternatieven voor roomlikeuren met aardappeleiwitten kunnen worden gemengd met frisdranken en fruitsappen. Daardoor kunnen unieke nieuwe cocktails en mixdranken worden gemaakt.

PerfectaSOL S300 kan ook worden gebruikt om frisdranken en fruitsappen te laten schuimen. Dit is toepasbaar voor geschuimde cocktails en alcoholvrije cocktals (mocktails).