Oproep Groningse wetenschappers leidt tot lancering Innovatiehub Oost-Groningen

29 apr 2019
opening-innovatiehub-oost-groningen
“Hub Oost-Groningen!”

Wat kun je met de combinatie van magnesium, hennep en aardappel? Dat gaan studenten, wetenschappers en medewerkers van Avebe, HempFlax en Nedmag onderzoeken in de Innovatiehub Oost-Groningen. Op 26 april opende René Paas, Commissaris van de Koning in Groningen, deze hub op het terrein van Nedmag in Veendam.

Ontstaan Innovatiehub Oost-Groningen

Wat hebben Aard Groen, Willem Jonker en de gebroeders Heeres gemeen? Ze zijn geboren en getogen in de regio Oost-Groningen, vernieuwend in hun vakgebied (ondernemerschap, data en security en biobased economy) en ze zien kansen voor een gezamenlijke innovatieve aanpak om de Noordelijke economie te versterken. Eind november 2017 leidde deze oproep tot een verkenning onder leiding van kwartiermaker Jacob Zwinderman. Drie bedrijven – Avebe, HempFlax en Nedmag – zagen een gezamenlijke benadering van aardappels, hennep en magnesium zitten en zijn belangrijke partners in dit samenwerkingsverband.

Toekomst van Oost-Groningen

De Innovatiehub Oost-Groningen is gericht op de toekomst van Oost-Groningen; meer innovatie, uitdagende projecten en aantrekkingskracht op studenten en (potentiële) medewerkers om hier te wonen en werken. Tijdens de feestelijke lancering bij Nedmag mooie woorden van René Paas: “Veerkracht is dat je de toekomst niet laat definiëren door de geschiedenis. Mooi dat de ambities groot zijn. En dat we die ambities ook gewoon uitspreken. Natuurlijk kunnen we zeggen eerst zien, dan geloven. Maar het beste recept is gewoon te beginnen. Hub Oost-Groningen!”

Volledig afbreekbare interieurdelen auto-industrie

Studenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen vertelden waarom ze voor de Innovatiehub kozen. Duurzame ontwikkeling van de regio en de producten, het innovatieve karakter van de hub en de mogelijkheid om ook zelf een bedrijf te kunnen starten, trokken de studenten over de streep. Begin mei starten de eerste studenten met een project waarin ze harsen en lijmen uit aardappels combineren met magnesium voor een brandvertragende werking. In combinatie met hennepvezels levert dit volledig afbreekbare isolatiemateriaal op. En dit is nog maar één van de cases waar studenten zich samen met de wetenschappers en bedrijven over gaan buigen.

Innovation by nature
Sitemap
Avebe is in ontwikkeling

Al bijna 100 jaar.
Niet altijd meer of groter,
maar wel steeds beter.

Bij deze ambitie past een nieuwe huisstijl.

Welkom op onze nieuwe website.

- Ga naar de website -