Hoge opkomst Zetmeelaardappeldag Avebe

11 jul 2019
Woensdag 10 juli vond de jaarlijkse Zetmeelaardappeldag plaats op proefboerderij ’t Kompas in Valthermond. Avebe organiseert deze dag ieder jaar voor iedereen die betrokken is en meer wil weten over de laatste ontwikkelingen in de zetmeelaardappelteelt.

“Verbouwt uw kleinkind nog zetmeelaardappelen?”

Avebe bestaat dit jaar 100 jaar. Ter ere van dit unieke jubileum was de Zetmeelaardappeldag groots opgezet met een bedrijvenmarkt, mechanisatieterrein, rondleidingen en lezingen.

De officiële opening werd verricht door Marijke Folkers, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Avebe. De zetmeelaardappelteelt heeft de afgelopen honderd jaar niet stilgestaan. “Vroeger kropen er honderden mannen, vrouwen en kinderen over het land om de aardappelen te oogsten. Een intensief en zwaar karwei. Met de verdere opkomst van de aardappel ontstond dan ook de druk om de aardappelen met minder mensen te kunnen oogsten. We zijn overgestapt van bloeddruk – handwerk – naar oliedruk – gebruik van machines.” Folkers blikte ook vooruit en ziet kansen voor de landbouw. Zo neemt de techniek op de akker steeds verder toe en zijn er diverse nieuwe rassen en technieken die de landbouw verder helpen.

Peter-Erik Ywema, directeur Duurzaamheid bij Avebe, gaf een lezing met als centrale vraag: ‘Verbouwt uw kleinkind nog zetmeelaardappelen?’ Ywema denkt van wel, maar de manier van werken moet ook toekomstbestendig zijn. “De naoorlogse behoefte was productiviteit en efficiëntie. Nu luidt de opdracht duurzaamheid of volhoudbaarheid. Er was wel altijd verandering maar daar komen nu uitdagingen bij die te maken hebben met klimaat en biodiversiteit.” Avebe heeft duurzaamheid geïntegreerd in de strategische koers en hier ging Ywema ook op in. “Deze strategie is bedoeld om ons gezamenlijke werk volhoudbaar te maken. We moeten met drie doelen aan de slag: meer zetmeel per hectare, minder CO2 en minder milieudruk. Ik wil me daarvoor inzetten en hoop dat u ook mee wilt doen zoals een coöperatie betaamt. Dank u wel, ook namens uw kleindochter”, besloot Ywema.

Andere sprekers, Huub Schepers en Corné Kempenaar van de WUR, gingen in op de bestrijding van aardappelziekten en precisielandbouwtoepassingen in de aardappelteelt. Daarnaast presenteerden ruim 40 bedrijven zich op de bedrijvenbeurs en het mechanisatieterrein. Ook konden de bezoekers meer te weten te komen over de (nieuwste) rassen van Averis en Semagri.

Kijk hier naar een impressie van de Zetmeelaardappeldag!

Innovation by nature
Sitemap
Avebe is in ontwikkeling

Al bijna 100 jaar.
Niet altijd meer of groter,
maar wel steeds beter.

Bij deze ambitie past een nieuwe huisstijl.

Welkom op onze nieuwe website.

- Ga naar de website -