Energie besparen en vergroenen

Om energie te verduurzamen zet Avebe in op twee stappen: we verminderen ons energieverbruik én de energie die we gebruiken is groen.

Op dit moment is dat door middel van ingekochte zonne-energie. Dit geldt voor het totale elektriciteitsverbruik van Avebe met uitzondering van de productielocaties in Ter Apelkanaal en Gasselternijveen waar we zelf elektriciteit produceren in onze warmtekrachtcentrales.

Energie besparen doen we door onze processen slim in te richten. Zo hebben we de productie van ons hoogwaardige eiwit voor de diervoederindustrie volledig in lijn gemaakt met de bestaande processen. Hierdoor wordt een extra droogstap vermeden en verlagen we het transport van het product. Alleen deze stap resulteerde al in een CO2 reductie van maar liefst 3 procent op het totaal.

 

“Elfduizend ton minder CO2-uitstoot door efficiënte productie” Erik Koops, Director Investment Development & Portfolio Management

“Een vermindering van 3% van onze totale CO2-uitstoot, dat is 11.000 ton minder CO2 – de uitstoot van ongeveer 1250 huishoudens – én een besparing van jaarlijks 40.000 transportkilometers. Dat is wat de aanpassing in onze productie van Protastar oplevert.

Protastar is ons hoogwaardig eiwit voor de diervoederindustrie. Het wordt gemaakt door verhitting van het aardappelsap dat overblijft nadat we het zetmeel en de vezels hebben gewonnen. Voorheen droogden we dit eiwit in onze aardappelzetmeelfabrieken op drie locaties, waarna een deel daarvan naar onze productielocatie in Foxhol werd getransporteerd voor verdere bewerking.

Nu hebben we op onze locatie in Gasselternijveen de productie van Protastar volledig ‘inline’ gemaakt. In het hele proces wordt het eiwit nog maar één keer gedroogd in plaats van twee keer en we hoeven het niet meer te vervoeren. Een belangrijke bijdrage aan onze duurzaamheidsstrategie!”

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een Green Deal met de Provincie Drenthe.

Innovation by nature
Sitemap
Avebe is in ontwikkeling

Al bijna 100 jaar.
Niet altijd meer of groter,
maar wel steeds beter.

Bij deze ambitie past een nieuwe huisstijl.

Welkom op onze nieuwe website.

- Ga naar de website -