Duurzaamheid

Duurzaamheid: harmonie tussen bedrijf en omgeving. Bij Avebe willen we niet alleen vandaag een mooi rendement realiseren voor onze telers, maar ook morgen en in de toekomst. Daarom zoeken we naar harmonie tussen winst maken, het milieu en onze telers, medewerkers en klanten.

Investeren in nieuwe technologie

Duurzaamheid begint al op de akker. We vragen ons telkens af hoe we meer opbrengst kunnen realiseren met minder gebruik van chemische hulpstoffen. Verder stellen we ons ten doel om 25% minder energie te gebruiken. Dat vereist substantiële investeringen in nieuwe technologie op onze productielocaties.

Grote winst is te behalen in het vervoer van onze grondstoffen en producten. Hoe minder transport, hoe beter voor het milieu.

Daarom vervangen we de opslag op meerdere locaties door één centrale opslag. Dat scheelt veel transportbewegingen.

Schoner transport

Natuurlijk is en blijft transport noodzakelijk. Maar we maken het wél schoner: we vervangen vrachtwagens door treinen en schepen. Zo besparen we één miljoen kilometer wegtransport en dringen we de uitstoot van CO2 met maar liefst 70% terug.

“Elfduizend ton minder CO2-uitstoot door efficiënte productie”Erik Koops, Program Energy Efficiency Manager

“Een vermindering van 3% van onze totale CO2-uitstoot, dat is 11.000 ton minder CO2 – de uitstoot van ongeveer 1250 huishoudens – én een besparing van jaarlijks 40.000 transportkilometers. Dat is wat de aanpassing in onze productie van Protastar oplevert.

Protastar is ons hoogwaardig eiwit voor de diervoederindustrie. Het wordt gemaakt door verhitting van het aardappelsap dat overblijft nadat we het zetmeel en de vezels hebben gewonnen. Voorheen droogden we dit eiwit in onze aardappelzetmeelfabrieken op drie locaties, waarna een deel daarvan naar onze productielocatie in Foxhol werd getransporteerd voor verdere bewerking.

Nu hebben we op onze locatie in Gasselternijveen de productie van Protastar volledig ‘inline’ gemaakt. In het hele proces wordt het eiwit nog maar één keer gedroogd in plaats van twee keer en we hoeven het niet meer te vervoeren. Een belangrijke bijdrage aan onze duurzaamheidsstrategie!”

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een Green Deal met de Provincie Drenthe.

Avebe helpt boerencoöperaties in ontwikkelingslandenAvebe Young

Avebe is voortdurend bezig met innovatie en ontwikkeling met een focus op duurzaamheid. Een goed voorbeeld is onze samenwerking met Agriterra, waarin we een bijdrage leveren aan de professionalisering van boerencoöperaties in ontwikkelingslanden. Agriterra geeft deskundig advies aan deze boerenorganisaties en coöperaties door ze te koppelen aan het Nederlandse bedrijfsleven.

Young professionals van Avebe organiseerden onlangs een workshop over human resources voor een Agriterra werkgroep, bestaande uit managers van verschillende coöperaties uit Afrika. Dit resulteerde in een inspirerende ervaring voor alle deelnemers.

"De resultaten overtreffen onze verwachtingen"Edwin de Jonge, Director Logistics & Purchasing

“We hebben grote ambities op het gebied van groene distributie. Dat begint met het vermijden van transport voor zover dat mogelijk is: producten opslaan waar ze geproduceerd worden en overslag naar klanten tot een minimum beperken.

Als we dan tóch vervoeren, doen we dat zo duurzaam mogelijk. Bij grote afstanden kiezen we voor treinen en schepen in plaats van vrachtwagens.

De resultaten tot op heden overtreffen onze verwachtingen. En dit is nog maar het begin.”

Innovation by nature
Sitemap
Avebe is in ontwikkeling

Al bijna 100 jaar.
Niet altijd meer of groter,
maar wel steeds beter.

Bij deze ambitie past een nieuwe huisstijl.

Welkom op onze nieuwe website.

- Ga naar de website -